EM PRESENTO

El meu JO ÍNTIM

 

Per presentar-me m’agradaria escriure un parell  (mallorquí) de línies per descriure una vida normal, que vol ser corrent, i que ha estat inspirada per la motivació i la xispa de qui vol un món millor.

Sóc l’Elisenda Costa i Casas i, com totes les dones, sóc filla, però també sóc mare, germana i parella. A més a més, pels moments que pensava que em podia avorrir, també sóc educadora social, activista-voluntària i Doula.
Però, si us sembla, començaré pel principi.
Vaig néixer a Manlleu (província de Barcelona), el gener de 1979 i en aquell mateix moment van confirmar als meus pares que era una nena. Naixia la filla petita d’una família de 4 germans i de mare i pare treballadors (dins i fora de casa). Anys després, quan he estat una mare que es planta al segon fill i que no ha parat quasi mai de treballar (dins i fora de casa), he admirat i agraït immensament a la meva mare la valentia de voler tenir 4 fills. Sense la seva fortalesa jo avui no seria aquí i així. Però, continuem…
Arribada la majoria d’edat en un entorn participatiu i envoltada d’infants en el temps de lleure, vaig estudiar la Diplomatura d’Educació Social. El 2000 començava la meva aventura real (o sigui, amb nòmina) en el món laboral. Si les persones properes ja m’havien ensenyat moltíssim, vaig començar a aprendre d’altres persones “anònimes” però sàvies de vida i d’experiències. D’EXPERIÈNCIES (amb majúscula) massa reals. Dins l’àmbit social he treballat en infància, família, interculturalitat i immigració, dones i els darrers nou anys, amb persones amb diversitats funcionals (el que popularment diem diferents tipus de discapacitats).

El 2007 la meva vida personal em portava cap a l’illa de Mallorca on he esdevingut parella i mare. L’illa m’ha acollit i m’ha connectat amb el millor de mi. He tingut 2 fills, un nin el 2009 i una nina el 2011. Ells són la meva gran motivació, els que em van fer descobrir la màgia d’un bon naixement i els que em van fer entendre el perquè de tantes vivències i experiències que havia acompanyat o viscut jo mateixa. Vaig entendre l’amor incondicional que els infants senten cap a les seves famílies, siguin quines siguin les seves condicions.
La meva introducció a la maternitat va tenir dues grans sorts: la primera, sentir que caminàvem junts amb la meva parella i pare de la criatura; i, la segona, sentir-me acompanyada d’una gran dona que, sense fer-se dir doula, en va fer la funció al 100 %.
Amb aquest escenari, era impossible que no comencés la meva gran transformació. Descobriments, un rere l’altre, que donaven sentit a tantes experiències viscudes o acompanyades d’altres. A partir d’aleshores la meva energia sobrant (molt dosificada) es va dedicar a conèixer, estudiar, llegir, observar, compartir… el món de la gestació, el part i la primera criança. Havia trobat el camí de la prevenció que havia cercat durant tant de temps per motius de feina: entendre que tot comença dins l’úter (o abans) i que l’AMOR regeix tots els comportaments humans. El primer amor (i irrepetible), el de la mare que engendra i gesta.

I, amb el naixement de la segona filla, més confiada i segura que mai, vaig trobar l’energia per començar-me a formar i buscar dins meu, la meva història, i les meves pròpies respostes. Respostes que em van confrontar amb els meus propis límits. Sí! Tots tenim límits, ens agradin o no.

 

Acceptar-los ha estat una feina profunda, dura i tranquil·litzadora.

El meu JO PROFESIONAL

 

 

I compatit tot això… com arribo fins aquí? Fins a començar Horeta Llarga? Pots continuar llegint si vols saber un poquet més sobre el meu currículum professional i vocacional

Després d’haver-me diplomat en Educació Social a la Universitat Autònoma de Barcelona i de començar a treballar des de el minut zero, vaig voler continuar amb la llicenciatura d’Antropologia Social i Cultural (malauradament inacabada).L’admiració per aquesta disciplina, però, ha continuat al llarg dels anys.

 

Com a educadora he treballat dinamitzant programes comunitaris en temes de lleure i interculturalitat, en centres de protecció de menors de 0 a 18 anys, dins serveis socials d’atenció primària en temes d’infància, joves i família i durant 9 anys acompanyant processos d’inserció laboral de persones amb diversitat funcional. Cada experiència m’ha enriquit la meva motxilla, però l’experiència de la maternitat i la formació per ser doula m’ha fet desplegar el mapa que guia el camí.
El 2016 decideixo acabar la feina com a tècnica d’inserció per posar tota la meva energia en Horeta Llarga, Acompanyant la maternitat amb temps i respecte.

 

Prendre decisions no és fàcil, però jo estic feliç de poder-me centrar, finalment, en el meu projecte personal i passional.

Fins al moment, per emprendre aquest projecte m’he anat nutrint de les formacions que us detallo en aquesta llista i de totes les experiències de vida i laborals que he tingut la sort de viure. El camí, però, no ha acabat.

 

  • Expert universitari en Programes de Suport a les Famílies en la Primera Infància en els Àmbits Socioeducatius i Sanitaris. 2010-11. UIB
  • Educadora de Massatge Infantil. Certificada per Asociación Internacional de Masaje Infantil. Gener 2013
  • Formació com a Doula amb l’Associació Formativa Doulas Con Ciencia (Barcelona) 2013-14. Actualment Quiero Ser Doula
  • “El desarrollo del bebé intraútero. Técnica Metamòrfica”. Amb Vicente San Juan i 2n nivell de Técnica Metamórfica amb Mª Carmen Boira gener 2015 i octubre 2016
  • Formación para la promoción de lactancia materna. FEDALMA. 2014-15
  • Curs de Introducció a la Homeopatía y Fitoterapia al part. Escuela Holística de Salud Consuelo Ruiz (Asociación Nacer en Casa). Juny 2016
  • Taller Biodinàmica Perinatal. Formació DoulasMAM. Juny 2017

I altres tallers i jornades en temes d’atenció perinatal, criança, lactància, infància, salut mental, PNL, etc.

Actualment, també participo activament del grup de suport a la lactància materna ABAM i com a voluntària en un centre d’acollida per famílies entre d’altres.