ESPAI DE PREPARACIÓ AL NAIXEMENT, FINALMENT UNA REALITAT

Il·lusió és la paraula que ara mateix  descriu els nostres estats d’ànims perquè finalment hem creat un Espai de Preparació al Naixement del vostre bebè (part), de preparació del naixement del vostre esdevenir  “mare”, de preparació del naixement del vostre esdevenir “pare-parella”, de la vostra reformulació de família si sumeu un/a més a la família, etc.

Aquesta vegada no parlo en singular sinó en plural! A mi ja em coneixeu un poquet, sóc l’Elisenda Costa, doula que està començant en aquesta apassionant professió, però qui potser no coneixeu encara és a na Cecília Grandi. Us la presento breument, però si continueu llegint sabreu més d’ella, de mi i de l’Espai que aquí us presentem.

La Cecília, per mi, va començar essent una companya d’activisme d’ABAM (l’associació Balear d’Alletament Matern) i ara és el meu complement perfecte amb qui ens entenem a la perfecció per dissenyar com volem que sigui l’Espai de Preparació al Naixement; per vosaltres,  la Cecilia és una comare respectuosa i sensible. Està formada íntegrament a Uruguai, des d’on va estar exercint entre hospital i atenció de parts a casa. Un cop a Espanya, esperant l’examen que li ha de permetre homologar-se i exercir oficialment com a comare, s’ha graduat com infermera i exerceix com a tal. A part, és mare d’un nin fantàstic.

Has vist a l’inici que és un Espai molt pensat per parelles, però si ets una dona que ha decidit començar el procés de maternitat sola també pot ser un espai per tu. Pots venir-hi acompanyada de la persona que desitges que t’acompanyi el dia del part i en el puerperi. I si encara no tens decidit qui pot ser aquesta persona, participar a l’Espai també et pot ajudar a prendre aquesta important decisió.

Està pensat perquè sigui un “Espai” ideal per aturar del ritme diari i connectar amb l’etapa que esteu vivint conjuntament.  Can Fogarada està situat a les afores de Palma sense haver de marxar fins Fora Vila. La finca té  pàrquing propi i disposarem d’una sala gran, espaiosa, lluminosa i plena de diferents materials que acompanyaran les nostres propostes.

Els objectius de participar a l’Espai són molt amplis. Nosaltres els englobem en tres grans blocs: objectius per una preparació física, objectius per una preparació emocional i objectius per una preparació social.

Objectius per preparar-nos físicament:

 • Conèixer tècniques naturals per ajudar a transitar el dolor del part
 • Conèixer la biodinàmica del part per afavorir un part vaginal
 • Conèixer aspectes importants per cuidar el periné de la dona embarassada abans i després del part
 • Introduir en la importància de l’atenció al postpart i l’establiment de la lactància (si és l’opció escollida) i del vincle
 • Conèixer les primeres cures del nostre bebè

“Recuerda esto, pues es muy verdadero: tu cuerpo no es un limón. Tu no eres una máquina. El creador no es un mecánico descuidado. El cuerpo humano femenino tiene la misma capacidad para parir que los osos hormigueros, leones, rinocerontes, elefantes, alces y búfalos. Aunque no lo hayas hecho durante tu vida, te recomiendo que empieces a pensar en positivo hacia tu cuerpo” Ina May Gaskin

Vinyeta de La Volátil

Objectius per preparar-nos emocionalment:

 • Acompanyar amb respecte el procés individual de cada dona i de cada acompanyant
 • Afavorir la connexió íntima amb el bebè
 • Facilitar moments íntims, creatius i de projecció en parella
 • Visionar el part desitjat i adquirir recursos personals per reaccionar davant els imprevistos
 • Incorporar eines per gaudir positivament del moment de l’embaràs, el part i la criança

 

“Ahora sabemos que para que el parto no se complique es muy importante cuidar las emociones de la madre”. Ibone Olza

Vinyeta de Lucía Torrón

 

Objectius per preparar-nos socialment:

 • Revisar les pròpies relacions familiars
 • Implicar a la parella/acompanyant en el procés
 • Facilitar un espai per construir una tribu amb qui continuar creixent després del procés de naixement

“Es lo que sucede con la maternidad narcisista. Si mi hijo ha de ser un instrumento para mi realización como individuo, tendrá que ser él quien se amolde a mí. El problema es que a los niños son entidades libres que no tienen por qué someterse (como nosotros estamos) a las peculiaridades de nuestro sistema social” Carolina Del Olmo

Per fer realitat aquests objectius us proposarem moviment, meditacions, respiracions, pràctica, informació, dubtes, activitats, reflexió, grup, tribu, connexió amb qui t’acompanya al part,... i tot el que de vosaltres surgeixi com a necessitat.

La durada de les trobades està pensada per 2 hores però aquest projecte no es diu Espai “perquè sí”. La nostra proposta permet que 3o minuts abans de l’inici de la sessió, nosaltres ja estarem a la sala preparant-la i donant-vos la benvinguda:  oferint una infusió, atenent inquietuds, oferint bibliografia o senzillament facilitant que entre les parelles participants us conegueu més íntimament. Sabem que l’embaràs i les presses no són bones companyes. I també sabem que el vincle no es fa en un dia, per tant plantegem 7 trobades en 7 setmanes seguides. Si no podeu venir a totes les sessions contacteu amb nosaltres i trobarem solució segur. El que veritablement consolida un grup de persones que es senten part d’una “tribu” o d’una “xarxa” de suport mutu és el contacte, les vivències i el compartir experiències que fan créixer al grup sencer.

La primera edició del cicle de trobades d’aquest Espai començarà el proper dijous 20 de juny de 2019. Però aquest Espai no està pensat per una única edició. Si llegeixes aquesta informació més enllà d’aquesta data, contacta amb nosaltres igualment i t’explicarem en quin moment estem, valorarem en quin moment esteu vosaltres i pensarem quan us podeu incorporar. Estem segures que el que nosaltres preparem amb amor i passió donarà diferents tons de llum a cada un dels processos de les dones i parelles del grup.

Ens podeu trucar, escriure, visitar a Can Fogarada o en alguna Fira i us donarem la informació que us falti. Si ens contacteu us podem facilitar un detall dels temes que nosaltres hem pensat tractar durant cada sessió.

Si voleu saber un poc més de nosaltres, podeu trobar el meu  (Elisenda) currículum en aquesta web i si continueu llegint us detallo el currículum de la gran companya Cecília Grandi.

Maria Cecilia Grandi

 • Obstetra Partera Facultad de Medicina Universidad de la República Uruguay.
 • Diplomada en Infermeria . Col·legiada al Col.legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears número col.8669.
 • Master en Farmacologia. Universitat de València.
 • Expert Universitari en Alimentació i Nutrició Infantil. Universitat de les Illes Balears.
 • Experto Universitari en Alimentació vinculada a l’Esport .Universitat de les Illes Balears.
 • Curso de Parteria Tradicional Mexicana . Universitat Autònoma de Barcelona.
 • Biodinàmica del parto y Rebozo. Formación con Alina Valdivia Matrona.
 • Formación en Esferodinamia para el Embarazo . Centro Somriure Barcelona.
 • Paramana Doula formación con Michele Odent y Liliana Lamers.
 • Ciclo de Anatomía y Preparación al Parto con Núria Vives.
 • Terapia natural refleja Auriculoterapia COIBA.
 • Moxibustión para la modificación de la presentación no cefálica para Matronas .COIBA
 • Asesora de lactancia materna FEDALMA. Voluntaria de ABAM.
 • Socia fundadora de NACER MEJOR Uruguay. Colectivo de Obstetras Parteras que fomenta el trabajo para lograr que cada mujer se reencuentre con su capacidad instintiva de dar a luz y tome la conducción activa de su parto. Promueve el apoyo al derecho de la mujer y el niño a tener el mejor nacimiento posible.
 • Socia fundadora y Vicepresidenta de Asociación EVERLYNE SHIKUKU everlyneshikuku.org  ( en Facebook  @everlyneshikuku2017). Asociación sin ánimo de lucro para promover la salud materno infantil , y la construcción de un hospital en el distrito de Busia Kenya
No Comments

Post A Comment